FOTO Dirk B 4705 krabbenscheer

Foto : Dirk Bogaert

Eén van de ‘speciallekes’ in de Damvallei. Of misschien wel het speciaalste ‘specialleke’ uit de Damvallei. Krabbenscheer is een plant die zowat het midden houdt tussen een oever- en waterplant. Zijn stekelige bladeren vormen een drijvende rozet met een diameter tot soms 1 meter. In de winter speelt hij verstoppertje op de bodem van een plas. In het voorjaar komt hij terug naar boven en vormt drijvende matten. Althans, zo was het vroeger toen krabbenscheer nog zo algemeen was dat er akkertjes mee werden bemest. De voorbije decennia verdween krabbenscheer echter quasi volledig in Vlaanderen. In de Damvallei loopt er al jarenlang een beschermingsproject voor deze waterplant en konden we in 2020, met steun van de provincie Oost-Vlaanderen, een grote kooi bouwen om de resterende planten beter te beschermen tegen vraat van meerkoet, canadese gans en karpers. En met succes! Eens we terug voldoende planten hebben, zullen ze ook worden geherintroduceerd in andere poelen. In de hoop dat we ooit terug kunnen spreken van de ‘drijvende weiden’ in de Damvallei.

 

Meer info over deze foto en de openlucht fototentoonstelling

Download de uitgebreide folder met alle informatie over deze unieke openlucht tentoonstelling.
Download het kaartje van het wandelparcours.

 

Interesse om deze foto bij jou in huis te halen ?

De meeste foto's uit de tentoonstelling kunnen besteld worden op ware grootte (90 x 60 cm) of halve grootte (45 x 30 cm).
Sommige foto's zijn ook, in pakketjes van 5, als postkaart te verkrijgen.
Alles wordt bij je thuis afgeleverd ! De opbrengst gaat integraal naar de uitbouw van het natuurgebied de Damvallei.
Lees er alles over in onze web-shop.

 

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van onze werkdagen of ook van onze geplande -gratis- wandelingen en fietstochten, geef je email-adres dan door en ontvang onze digitale nieuwsbrief.

FOTOBOEK DAMVALLEI

Boek

In 1994 startte Natuurpunt in onze gemeente met de uitbouw van het natuurgebied Damvallei. De resultaten van meer dan 20 jaar natuurbeheer zijn nu gevat in een fotoboek ‘De Damvallei, een beeldend verhaal’. Een verbluffend boek over de veerkracht van de natuur. Het succesverhaal van de Damvallei illustreert dat de vernietiging van de natuur niet onomkeerbaar is. Bedreigde of verdwenen dier- en plantensoorten herstellen of duiken terug op met het juiste beheer.

Bestel dit fotoboek op onze web-shop.

POSTKAARTEN DAMVALLEI

Pakketjes met telkens 5 postkaarten aan 6,00€ per pakket.

Kijk snel op onze web-shop.

POSTKAARTEN set 1
POSTKAARTEN set 2

WANDELKAART DAMVALLEI

Kaart Damvallei

 

WANDELPADEN DAMVALLEI

  • Damvalleipad
  • Bergenmeersenpad
  • Damvalleimeerpad