FOTO Dirk B 0151 wolhandkrab

Foto : Dirk Bogaert

Krabben in de Damvallei? Jawel. Althans de laatste decennia. De Chinese wolhandkrab is wat we noemen een invasieve exoot. Hij kwam hier oorspronkelijk niet voor en werd voor het eerst in 1933 in België aangetroffen. Vermoedelijk kwam de soort mee als larve in ballastwater van schepen. Deze krabbensoort is weinig kieskeurig en overleeft zowel in zout, zoet als brak water. Vandaar dat je hem nu in ongeveer alle waterlopen in Vlaanderen aantreft, en dus ook in de Damvallei. De Chinese wolhandkrab brengt schade toe aan de lokale fauna en flora en wordt om die reden ook in Vlaanderen bestreden. De Vlaamse Milieu Maatschappij zette hiervoor al verschillende experimenten op. In 2019 werden door een val in de Kleine Nete in het eerste half jaar maar liefst 715.000 krabben gevangen. In Oost-Vlaanderen zette het provinciebestuur reeds verschillende proefprojecten op. Wolhandkrab? De krab dankt zijn naam aan zijn ruw behaarde schaarpoten.

 

Meer info over deze foto en de openlucht fototentoonstelling

Download de uitgebreide folder met alle informatie over deze unieke openlucht tentoonstelling.
Download het kaartje van het wandelparcours.

 

Interesse om deze foto bij jou in huis te halen ?

De meeste foto's uit de tentoonstelling kunnen besteld worden op ware grootte (90 x 60 cm) of halve grootte (45 x 30 cm).
Sommige foto's zijn ook, in pakketjes van 5, als postkaart te verkrijgen.
Alles wordt bij je thuis afgeleverd ! De opbrengst gaat integraal naar de uitbouw van het natuurgebied de Damvallei.
Lees er alles over in onze web-shop.

 

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van onze werkdagen of ook van onze geplande -gratis- wandelingen en fietstochten, geef je email-adres dan door en ontvang onze digitale nieuwsbrief.

FOTOBOEK DAMVALLEI

Boek

In 1994 startte Natuurpunt in onze gemeente met de uitbouw van het natuurgebied Damvallei. De resultaten van meer dan 20 jaar natuurbeheer zijn nu gevat in een fotoboek ‘De Damvallei, een beeldend verhaal’. Een verbluffend boek over de veerkracht van de natuur. Het succesverhaal van de Damvallei illustreert dat de vernietiging van de natuur niet onomkeerbaar is. Bedreigde of verdwenen dier- en plantensoorten herstellen of duiken terug op met het juiste beheer.

Bestel dit fotoboek op onze web-shop.

POSTKAARTEN DAMVALLEI

Pakketjes met telkens 5 postkaarten aan 6,00€ per pakket.

Kijk snel op onze web-shop.

POSTKAARTEN set 1
POSTKAARTEN set 2

WANDELKAART DAMVALLEI

Kaart Damvallei

 

WANDELPADEN DAMVALLEI

  • Damvalleipad
  • Bergenmeersenpad
  • Damvalleimeerpad